Üdvözlünk a Golyószórta falak oldalon!
2015. október 25. írta: Golyószórta Fal

Üdvözlünk a Golyószórta falak oldalon!

Gyűjtsük össze Budapest golyószórta falait! Várjuk a kedves Olvasók visszaemlékezéseit az alábbi falakról, ill. további golyószórta helyszínek fotóit a golyoszortafalak@gmail.com címre.

1-honvedelmi-min.JPG

A háború rossz, gonosz dolog.

Bennünk, 1956 után születettekben a korábbi nemzedékekkel ellentétben talán nem is tudatosult igazán, milyen szerencsések vagyunk, hogy a háború szörnyű, közvetlen "élményétől" megkímélt a sors, a történelem.
Mindez a közelmúlt egyik tragikus eseménye, a donyecki utcák háborús övezetté válása során került megint testközelbe, aminek során láthatjuk, milyen törékeny is tud lenni a békés hétköznapok megszokott világa.
A törékenységre való emlékezés egy alkalmas eszköze, ha számbavesszük mindennapi környezetünk néma tanúit, a budapesti házfalakon még ma is megtalálható golyónyomokat, melyek az 1944-45-ös ill. 1956-os utcai harcok emlékét őrzik. A renoválások előbb-utóbb remélhetően eltüntetik a falak sebeit, így ezen blog célja, hogy az utókor emlékezete számára gyűjtse és megőrizze azon golyószórta falak fotóit, melyeken még 50 év elteltével a legutolsó utcai harcokat követően, azaz 2006-ban vagy azután is láthatók golyónyomok.
Az 50 év szép, kerek szám; a célszerűség vezérelte, hogy valahol határt húzzunk.

Viszonyítási pontként, egyúttal örök mementóként Kampfl József szobrászművész és Callmeyer Ferenc építészmérnök állított emléket a Kossuth téri sortűz áldozatainak a minisztérium falára rögzített, bronzból öntött golyókkal.

Állítsunk tehát mi is emléket a harcoknak, emlékeztessük mindannyiunkat, milyen nagy érték is egy fegyvermentes, békés utca. Gyűjtsük azon házfalak fotóit, melyeken 2006-ot követően is még láthatók, vagy láthatók voltak golyónyomok. Időközbeni esetleges felújítás esetén a felújított épület fényképét is várjuk. A szerkesztő saját gyűjtése mellett várjuk a fotókat a legszélesebb közönségtől, a felvétel készítésének időpontja mellett pontos helyszín megjelöléssel is, továbbá várjuk az esetleg még élő szemtanúk, utódok konkrét visszaemlékezéseit az épületekre, a helyszínekre vonatkozóan, melyeket szerkesztett formában a fotók mellett közlünk.
Ismeretlen helyszínt ábrázoló fotók esetén pedig várjuk a kedves Olvasó segítségét a helyszín és az események azonosításához.
A fotókat (bármilyen formátumban, pl. jpg, bmp, tiff, raw stb.) és visszaemlékezéseket várjuk a golyoszortafalak@gmail.com címre.
Útjára indítom tehát ezt a blogot 2015. október 25-én, a Kossuth téri vérengzés évfordulóján.

Mert a háború rossz, gonosz dolog.

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://golyoszortafalak.blog.hu/api/trackback/id/tr948021299

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

shred 2015.11.30. 14:08:19

Borzasztó látni ezt a lepukkant nyomorúságot, nem tudom felfogni, miért jó ez így. A harcok óta eltelt évtizedek alatt nemzedékek sora kényszerült ezekben a lerohadó házakban lakni, és még a lyukakat is minden nap nézniük kellett valami félreértelmezett kegyelet és emlékezés ürügyén.

ApaJoe 2015.11.30. 14:25:06

És ugyanakkor a fő utakat, mint pl. Andrássy és még néhány, azóta legalább 3-4-szer felújították. Pedig szerintem nem csak a szem előtt levőkkel kellene foglalkozni. Jó pénzekért eladták a lerobbant házakat, lakásokat azután a felújítást meg végeztesse el az új, sok esetben nyugdíjas tulaj drága pénzen.

vizsla_barat 2015.11.30. 14:36:48

Nem vok Bp-I. 79-és troli megy a nyugatitol a keletiig? Na szóval ahogy a troli befordul jobbra az Andrássy fele ott a sarkon is van egy pár golyonyom. Szerintem szégyen a pesti lakosságra nézve hogy 50 év is kevés felújítani egy épületet.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2015.11.30. 17:33:20

Biztos, hogy ez mind golyó ütötte lyuk? Egy részük picit gyanús, hogy nem az.
Egyébként a... talán Ostrom utca? II. kerületben, ahogy a Széna térről megyünk fel a Várba, az egyik utca sarkán igencsak lyukacsos egy fal (vagy legalábbis az volt néhány éve, mikor legutóbb ott jártam) és egy helybeli néni szerint '56-os nyomok.

Vacskamati69 2015.11.30. 18:54:49

Én a VI. kerületben lakom, a Székely Bertalan utcában, na ott is van pár ház lőtt sebekkel.. A szomszéd utcákról nem is beszélve. Onnan is lehetne rengeteg példát feltenni.. :)

besztercei 2015.11.30. 22:36:24

Sajnos sok helyen láthatók golyónyomok a városban. Ami most hirtelen eszembe jutott, a VII. kerületben a Jósika utcában, majdnem a Rottenbiller utcánál, a másik meg a VIII. Tömő u. Bókay utca sarkán álló ház (a téglaépülettel szemben), ami látványosan szét van lőve. Na meg a Farkasréti temető egyik-másik sírkövén is vannak golyónyomok, de az nem fal.

aleb19 2015.11.30. 22:45:34

a szadeszmaszop anno ugy vasarolt szavazatokat a fovarosban, hogy bagoert eladta az allami lakasokat nyuggereknek es egyeb csoringereknek akik persze halabol hatalmon tartottak es hagytak lopni ,sumakolni es csalni a wankereket

Rocky 2015.11.30. 23:34:46

mno.hu/szembeszed/budapest-ostroma-hitler-vegul-felaldozta-a-fovarost-1272418

budapest-ostroma.hu/

Kicsit olvasgasson az aki nem érti, hogy miért van ennyi golyónyom még mindig a falakon...
Az a csoda, hogy maradtak régi házak...

plusz 1956
plusz IKV
plusz Demszky

aleb19 2015.11.30. 23:41:07

@Hóhér az utolsó barátod:

mi van faj az igazsag??
ha foleg csoringereknek jatszod at az allami lakasvagyont akkor az tortenik mint budapesten lepukkant ,igenytelen hazak ezer szamra 2015ben is

shred 2015.12.01. 00:46:20

@Rocky: a történelmi háttér világos, de ha nem is újítják fel az egész homlokzatot, pár négyzetméter rendbetételére házanként azért csak futotta volna 40-50 év alatt.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2015.12.01. 09:03:10

@aleb19: ha arra gondolsz, hogy a tetves fideSS maffiátok simán, büntetlenül foszthatja ki az állampolgárokat és az országot, az valóban fáj.

aleb19 2015.12.01. 10:11:55

@Hóhér az utolsó barátod:

ja ja az ujkadarista viktator felelos a mohacsiveszert is...
de azhogy a szadeszmaszop szavazatszerzes erdekeben foleg csoringereknek jatszotta at az allami lakasvagyont az rendben van...
süti beállítások módosítása