Golyószórta falak Budapesten - köszöntjük Olvasóinkat
2017. október 26. írta: Golyószórta Fal

Golyószórta falak Budapesten - köszöntjük Olvasóinkat

 

1-honvedelmi-min.JPG

Gyűjtsük össze Budapest golyószórta falait! Várjuk a kedves Olvasók visszaemlékezéseit az alábbi falakról, ill. további golyószórta helyszínek fotóit a golyoszortafalak@gmail.com címre!

A háború rossz, gonosz dolog; az emberiség csődje.


Bennünk, 1956 után születettekben a korábbi nemzedékekkel ellentétben talán nem is tudatosult igazán, milyen szerencsések vagyunk, hogy a háború szörnyű, közvetlen "élményétől" megkímélt a sors, a történelem.
Mindez a közelmúlt egyik tragikus eseménye, a donyecki utcák háborús övezetté válása során került megint testközelbe, aminek során láthatjuk, milyen törékeny is tud lenni a békés hétköznapok megszokott világa.
A törékenységre való emlékezés egy alkalmas eszköze, ha számbavesszük mindennapi környezetünk néma tanúit, a budapesti házfalakon még ma is megtalálható golyónyomokat, melyek a tragikus kimenetelű 1944-45-ös ostrom és kitörés ill. az 1956-os utcai harcok -és mindezeken keresztül a harcokban elesettek- emlékét őrzik. A renoválások előbb-utóbb remélhetően eltüntetik a falak sebeit, így ezen blog célja, hogy az utókor emlékezete számára gyűjtse és megőrizze azon golyószórta falak fotóit, melyeken még 50 év elteltével a legutolsó utcai harcokat követően, azaz 2006-ban vagy azután is láthatók golyónyomok.
Az 50 év szép, kerek szám; a célszerűség vezérelte, hogy valahol határt húzzunk.

Viszonyítási pontként, egyúttal örök mementóként Kampfl József szobrászművész és Callmeyer Ferenc építészmérnök állított emléket a Kossuth téri sortűz áldozatainak a volt Mezőgazdasági Minisztérium falára rögzített, bronzból öntött golyókkal.

Állítsunk tehát mi is emléket a harcoknak, emlékeztessük mindannyiunkat, milyen nagy érték is egy fegyvermentes, békés utca! Gyűjtsük azon házfalak fotóit, melyeken 2006-ot követően is még láthatók, vagy láthatók voltak golyónyomok! Időközbeni esetleges felújítás esetén a felújított épület fényképét is várjuk. A szerkesztő saját gyűjtése mellett várjuk a fotókat a legszélesebb közönségtől, a felvétel készítésének időpontja mellett pontos helyszín megjelöléssel is, továbbá várjuk az esetleg még élő szemtanúk, utódok konkrét visszaemlékezéseit az épületekre, a helyszínekre vonatkozóan, melyeket szerkesztett formában a fotók mellett közlünk.
Ismeretlen helyszínt ábrázoló fotók esetén pedig várjuk a kedves Olvasó segítségét a helyszín és az események azonosításához.
A fotókat (bármilyen formátumban, pl. jpg, bmp, tiff, raw stb.) és visszaemlékezéseket várjuk a golyoszortafalak@gmail.com címre.
Útjára indítom tehát ezt a blogot 2015. október 25-én, a Kossuth téri vérengzés évfordulóján.

Mert a háború rossz, gonosz dolog; az emberiség csődje.

A bejegyzés trackback címe:

https://golyoszortafalak.blog.hu/api/trackback/id/tr6913089860
süti beállítások módosítása